Αριστέα Πατσούρη
Αριστέα ΠατσούρηΑριστούχος του Πανεπιστημίου της PERUGIA
PERUGIA di Lingua e Cultura ITALIANA per Stanieri.
Βιογραφικό

Η Αριστέα Πατσούρη – Αντωνοπούλου είναι μια από τις καταξιωμένες εκπροσώπους εκμάθησης της Ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας στην Ηλεία. Αριστούχος του Πανεπιστήμιου της Περούτζια, διαθέτει την απόλυτη εξειδίκευση στην εκμάθηση της Ιταλικής γλώσσας, με γνώσεις και κατάρτιση που φροντίζει να εξελίσσει συνεχώς.

Στην Ιταλία έζησα για περίπου εφτά χρόνια συνεχόμενα και άλλα δυο που ήμουν μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Όπως καταλαβαίνεις αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και της κουλτούρας μου γενικότερα. Αυτό που με έσπρωξε να σπουδάσω στο εξωτερικό ήταν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα -αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια- να διώχνει τους νέους ανθρώπους από τη χώρα τους. Αν και συνάντησα πολλές δυσκολίες ουδέποτε μετάνιωσα για την επιλογή μου.
Είναι γνωστό σε όλους μας το «una faccia una razza». Πιστεύω ότι σαν λαοί είμαστε αρκετά κοντά σε θέματα ιδιοσυγκρασίας ειδικά με τη νότια Ιταλία όπου από την αρχαιότητα ζούσαν Έλληνες (Magna Grecia) και έχουν αφήσει μέχρι και σήμερα το στίγμα τους. Ο Ρωμαϊκός πολιτισμός εξάλλου στηρίχθηκε και επηρεάσθηκε βαθύτατα από τον αρχαίο ελληνικό. Τα λατινικά δε, δημιουργήθηκαν πάνω σε μια αρχαιοελληνική βάση. Ο ελληνικός και ο ιταλικός πολιτισμός έχουν αλληλο-επηρεασθεί σε πάμπολλες εκφράσεις τους και κυρίως στη γλώσσα: τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα αλλά και οι Κυκλάδες έχουν ενσωματωμένα γλωσσικά ιδιώματα που χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα.
Το πιο δύσκολο για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι η απομνημόνευση του λεξιλογίου. Το «μυστικό» είναι η συνεχής απασχόληση. Δεν ωφελεί να διαβάζουμε λίγες ημέρες το μήνα. Δέκα έως δεκαπέντε λεπτά την ημέρα (όλοι διαθέτουμε) κατά την διάρκεια των οποίων μπορούμε να μάθουμε καινούργια πράγματα. Επίσης κάνει πολύ καλό η ανάγνωση. Ξεκινώντας από πιο απλά πράγματα, όπως περιοδικά ποικίλης ύλης που είναι ευανάγνωστα. Όμως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σύμφωνα με εμένα είναι έφεση. Αν ένα παιδί έχει έφεση στη μουσική πρέπει να ασχοληθεί με αυτό, αν έχει στο χορό, αντίστοιχα και αν έχει στις γλώσσες να το αφήσουμε να επιλέξει. Επίσης για μένα αυστηρός καθηγητής ξένης γλώσσας, δε σημαίνει απαραίτητα και επιτυχής εκμάθηση της γλώσσας. Πολλοί ενήλικες σήμερα κουβαλάνε «τραύματα» από αυστηρούς καθηγητές που τους έκαναν να μη θυμούνται ούτε πέντε εκφράσεις από τη γλώσσα που έκαναν και που συχνά κατέχουν και κάποιο πιστοποιητικό γνώσης.
Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην τάξη ως παιδαγωγικών εργαλείων, μπορεί να συντελέσει στη διεύρυνση των οριζόντων, στον εμπλουτισμό των προσεγγίσεων και κατʼ επέκταση στον προβληματισμό του διδάσκοντα γύρω από καίρια ζητήματα. Έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσει αν χρειάζεται, τις εκπαιδευτικές του πρακτικές, όσο και τη θέση του μαθητή στη διαδικασία εκμάθησης της ξένης γλώσσας.